Online Sergi / “Yeni Dünya’ya”

ONLİNE SERGİ “YENİ DÜNYA’YA”

Sanatın ilkel toplumlardan bugüne toplumsal işlevi yakalama, onu dönüştürme işlevinin belki de en net hissedildiği yıl, 2020… Etrafımızı aniden kuşatan Covid-19 virüsü ile sarsılan, tüm insanların yanında sanatın ve sanatçının kendi üzerine kapanan, sosyal, ekonomik ve psikolojik anlamda çatışmalar yaratan bir dünyaya gözlerimizi açtık. Yeni bir dünya, bu dünya… Aldous Huxley’in Cesur Yeni Dünya’sındaki gibi teknoloji ve bilim yönünden gelişmiş, ona muhtaç; ancak geleneksel değerlerden vazgeçilmiş bir dünya, Yeni Dünya. Ancak Huxley’in Cesur Yeni Dünya’sının distopik nesnelliğini yaratan da sanattan, edebiyattan, felsefeden, kültürel çeşitlilikten vazgeçilmziyken bizler, kendi Yeni Dünyamızda zorunlu olarak bazı kültürel değerlerden vazgeçsek bile sanattan asla yüz çevirmeyerek, cesur ve dik durarak sanatı Yeni Dünya’da sürekli yeniden üretime sokmayı amaçlamaktayız.

18.12.2020-20.02.2021 tarihleri arasında, gsfsergi.ebyu.edu.tr adresinde erişime açık olacak olan online “Yeni Dünya’ya” sergisi de bu noktadan hareketle oluşturulmuştur. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Evren Kavukcu küratörlüğünde ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi desteği ile oluşturulan “Yeni Dünya’ya” sergisi iki ay süre ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi altyapısında online erişime açık olacaktır.

Birçok eserin yer alacağı disiplinler arası “Yeni Dünya’ya” sergisi, sanatçıların gözlerinden Yeni Dünya’ya bakmak ve bu dünyanın algılanışına yönelik kolektif bir dilin yaratılıp yaratılamayacağını sorgulamak fikriyle bir araya getirilmiştir. Çağdaş Türk Sanatçılarını ve genç sanatçıları buluşturan sergide, pandemi ve getirileri ile dönüşen Yeni Dünya’nın sanatçılar tarafından nasıl ele alındığı, Üniversitemiz bilişim sistemleri altyapısı vasıtasıyla sanal olarak izlenebilecektir. Sergiyle, sanatçıların kendi öznel Yeni Dünya algıları ile kaleme aldıkları Yeni Dünya’ya mesajları da eserler ile birlikte sergilenirken, 2020 dünyasının bireysel algılar üzerinden psikolojik bir çözümlemesinin yapılabilmesi de hedeflenmiştir.