Üniversitemizin Ev Sahipliğinde I. Erzincan Uluslararası Kısa Film Festivali Başladı

1.Erzincan Uluslararası Kısa Film Festivali, Üniversitemizin ev sahipliğinde sinemaseverlerin katılımıyla başladı.

Kültür Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Üniversitemiz ve Anadolu Kültür Sanat Meclisinin katkılarıyla Erzincan’da 1. Erzincan Uluslararası Kısa Film Festivali düzenlendi.

Üniversitemiz Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen festivalin açılışına Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, Eşi Sayın Hatice Arslantaş, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Bekir Aksun,  Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Abdullah Akın Çiçek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ve Eşi Sayın Filiz Levent , Festival Direktörü Baran Mayda, tiyatro, dizi ve sinema oyuncuları öğrenciler ve sinemaseverler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan festival, protokol konuşmaları ile devam etti.

Vali Ali Arslantaş, açılış programında yaptığı konuşmada festivallerin kentlerin kendilerini anlatabilme ve markalaşma yollarından olduğunu anlattı. Türk sinemacılarının yetişmesine önemli katkı sağladığına dikkat çeken Arslantaş:”Film festivalleri, yaşamın koşuşturması içinde ıskaladığımız bazı güzellikleri, anları ve anıları gösterme, yaşatma ve fark etme fırsatları sunar bize. Büyülü ekranlardan kendimize yolculuk yapmamızı sağlar. Sinemanın en önemli bileşeni olan yeni seyir deneyimlerini içinde barındırır. Film izleme ve tartışma pratiğini entelektüel bir zemine kavuşturarak düşün dünyasına katkı sunar. Duygu ve düşüncelerimize aynı anda seslenebilen filmler ortak aklımızı harekete geçirebilmenin ruhunu taşır”  dedi.

Belediye Başkanı Bekir Aksun ise a film festivalinin kent kültürünün gelişimi açısından önem arz ettiğine değindi.

Daha sonra kürsüye gelen Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent konuşmasında  :” Sinema dili, kültürü, tarihi, her şeyi ile toplumu çok etkileyen bir sanat alanıdır. Yaşananlar kültür sanat alanına da yansır; doğrudan ya da dolaylı etkiler. Üniversitemizde sinemaya dair yapılacak olan bu Erzincan Uluslararası kısa film festivalinin de hem üniversitemizde hem de ilimizde gerçekleşmesi son derece önem arz etmektedir.  Erzincan’da da sinemaya gönül vermiş insanları bir araya toplayan bu festivalin, hem şehrimiz, hem de öğrencilerimiz açısından önemli bir kültürel boşluğu dolduracağına gönülden inanıyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından yarışmaya katılan 410 filmin arasından finale kalan 24 filmin  tanıtımı yapıldı. Daha sonra  tiyatro, dizi ve sinema  oyuncularından Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Burak Tamdoğan, Asuman Dabak ve Adnan Erdoğan ile Oyuncu Yönetmeni Tümay Özokur, Kültür Sanat Gazetecisi Canan Kaya, Film Yapımcısı Sebahattin Çetin, Film Yönetmeni Kamil Çetin ve Senarist Pınar Bahar Aksakallı’ya, 1. Erzincan Uluslararası Kısa Film Festivaline sunmuş oldukları katkılardan dolayı plaket takdim edildi.

Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde bulunan Amatör Çok Sesli Çocuk Korosu tarafından konseri ve  Oyuncu Burak Tamdoğan ve ekibinin hazırlamış odluğu “Kuka” isimli bir meddah gösterisi ile festivalinin açılış programı sona erdi.

4 gün sürecek festivalde, belgesel, animasyon ve deneysel kategorilerde kısa filmlerin yanı sıra panel, senaryo ve sinema atölyeleri, ücretsiz film gösterimleri takipçileriyle buluşacak. 18 Ekim 2019 tarihinde ise finalist filmlerin ödül töreni gerçekleştirilecek.