Üniversitemizde “ Teröre Lanet Şühedaya Minnet” Konferansı

Üniversitemiz Coğrafya Kulübü tarafından “ Teröre Lanet Şühedaya Minnet” konferansı  düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Mavi Salonda gerçekleşen  ve konuşmacı olarak  üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Akpınar ve Erzincan Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden Polis Memuru Serkan Sağıroğlu’nun katıldığı konferansa Belediye Başkan Vekili Halit Mutlu, Diyarbakır ’ın Çınar ilçesinde terör saldırısında şehit düşen polis memuru Salih Zengin’in yakınları,  öğretim elamanları ve öğrenciler katıldı.

15 Temmuz Darbe Girişiminde ve diğer terör olaylarında şehit olanların anısına  bir dakikalık Saygı Duruşu  ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Yrd. Doç. Dr. Faysal Okan Atasoy ve Belediye Başkan Vekili Halit Mutlu ‘nun protokol konuşmaları ile devam etti.

Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V.  Yrd. Doç. Dr. Atasoy konuşmasında ;  “Bu kirli ellerin bu kirli maşaları çok yakın tarihimizde elim olaylara sebep oldular. Bize düşen bu olup bitenlerin arkasından ağıt yakıp, teröre lanet okumak olmamalı. Bize düşen bulunduğumuz görev yerlerimizde insanüstü gayretle çalışarak görevimizi yerine getirmektir” dedi.

Belediye Başkan V. Halil Mutlu da “ Terör ve şehitlik ayrı anlamları olsa da özelde sonuçları ile birbirleriyle çok alakalı kavramlardır. Bir şehit yakını olarak şehitliğin ne kadar kutsal olduğunu ve ne kadar acı sonuçlar doğurduğunu bizzat yaşayan biri olarak  tüm şehitlerimize ne kadar minnet duysam  azdır. Yakın tarihimizde bir 15 Temmuz vakası yaşadık, burada bir ülke ve millet olmanın ne demek olduğunu tüm dünyaya göstermiş olduk “ dedi.

15 Temmuz Şehitlerini anlatan video gösteriminin ardından Prof. Dr. Erdal Akpınar  “Yeşil Kuşak Projesinden 15 Temmuz Darbesine “ Terörün Perde Arkası adlı konferans verdi. “Bir akademiysen olarak böyle acıların anlatıldığı değil, bilim ve sanatın yer aldığı ortamlarda sizlere hitap etmek isterdim” diyerek söze başlayan Prof. Dr. Akpınar, ülkemizde yaşanan terör olaylarının uzun bir sürecin ürünü olduğu ve ülke olarak birçok oyunun kurbanı olduğumuza dikkati çekti. Prof. Dr. Akpınar, Sanayi devrimi ile güç savaşlarının başlaması, ikinci dünya savaşından sonra Ortadoğu’ da uygulanan politikalar ve dış güçlerin günümüze kadar gelen Türkiye’yi manipüle etme ve zayıflatma çabaları konularında katılımcıları bilgilendirdi.

Prof. Dr. Akpınar’ın sunumunun ardından Terör konulu sunumu ile Erzincan Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünden polis memuru  Serkan Sağıroğlu, terör örgütünün eleman kazanma yöntemlerinden bahsederek, gençleri terör konusunda bilinçlendirdi. Örgütlerin özellikle gençleri ve üniversite öğrencileri hedef aldığına değinen Sağıroğlu, yaşanan olaylardan ders çıkarılması ve terör konusunda  dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde Bölge Trafik Denetleme İstasyonuna bomba yüklü araçla yapılan terör saldırısında şehit düşen Polis Memuru Salih Zengin’in ailesine Belediye Başkan Vekili Halit Mutlu tarafından plaket ve çiçek takdimi yapıldı. Programın sonunda  Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğünün hazırlamış olduğu 15 Temmuz Milli İrade Fotoğraf Sergisi’nin açılışını yapan protokol üyeleri , sergiyi gezerek fotoğrafları incelediler.