Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ve Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu Başkanlığı (TİDEF) tarafından “İlahiyat Vizyon” söyleşisi düzenlendi.
Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Mavi Salonda gerçekleşen ve konuşmacı olarak Erzincan il Müftüsü Yavuz Karabayır , Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman, Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alıcı ve Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sifil’in katıldığı programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Türkiye İlahiyat Tedrisatına Yardım Eden Dernekler Federasyonu Başkanı Mustafa Yelek, öğretim elamanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın Açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alıcı; bir akademisyen ve formasyon eğitimi ile ortaya çıkan bu panelde İlahiyat Fakültesi öğrencilerine büyük fayda sağlayacağının altını çizerek; doğru insan olmak, modern zamanlarda entegre olmayarak ehli ilim sahibi olmak ile diyanette ve milli eğitimde bir ilahiyatçının nasıl yer alacağı konuları hakkında bilgi sahibi ocaklarını belirtti.
Daha sonra konuşma yapan TİDEF Başkanı Mustafa Yelek ise İlahiyat vizyon programının ilk ayağının ilk Erzincan’ da başladığını ve bu panelin daha sonraki yapılacak programlar büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Panelin ilk oturumunu “Dine İstikamet Üzere Hizmet Etmek” adlı sunumu ile Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ağırman gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ağırman, konuşmasında İlahiyat fakültelerinin çok önemli bir vizyona sahip olduğu ve öğrencilerini tek yönlü değil çok yönlü yetiştirme gayreti içinde olduğunu belirtti. Son zamanlarda dine bakış açısının çok farklı olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Ağırman ; “ilahiyatçı olan, dini kendi anlayışına göre değiştiren değil, dinin anlayışına göre değişendir. İçimizin İman, amel ve ihlasla dopdolu olması gerekir. İmanın amel ve ihlasını ilimle elde edersiniz. İlim olmayınca biz yarı yolda kalırız” dedi.
Programın ikinci oturumu olan Vizyon ve Kariyer adlı panelde ise Erzincan İli Müftüsü Yavuz Karabayır ve Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul konuşmacı olarak yer aldı. Panelde ilk olarak söz alan Karabayır, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin diyanet işleri başkanlığı ve il müftülüklerinde nasıl görev alacağı hakkında bilgi vererek, devletin bütün kurumlarında hizmet etme görevi yapabilme özelliğine sahip olduklarının altını çizdi. MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı İhsan Erkul ise ülkemizdeki İmam hatip okulları ve müfredatı hakkında istatistiksel bilgiler vererek, geleceğin öğretmeninde bulunması gerekenler hakkında ilahiyat fakültesi öğrencilerine tavsiyelerde bulundu.
Programda son oturumda konuşma yapan Yalova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Sifilise ; Modern zamanda islâmi ilimler anlayışı hakkında bilgi vererek, tarihsel süreç içerisinde İslam modernistlerinin İslam Dinine verdiği tahribe dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Sifil, konuşmasında; “İslami ilimlerin yapısal olarak iki üretimi vardır. Vahi olarak yapısal ilişkisi ve vaka ile toplumla olan ilişkisi. Bunlar İslami ilimleri orijinal kılan iki temel unsurdur. İslâm’ın yerine başka şey ikame edemezsiniz” dedi. Program, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.