Üniversitemizde Erzincan ve Deprem Paneli

Üniversitemizin kuruluşunun 10. Yılı etkinlikleri kapsamında, 13 Mart 1992 Erzincan Depreminin 24. Yıldönümü nedeniyle, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyelerinin katılımıyla Erzincan ve Deprem Paneli düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Mavi Salonda düzenlenen panele Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Sami Mollaoğulları, Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Adnan Özel, Prof. Dr. Adem Başıbüyük ile bazı fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Ankara’daki patlamada hayatını kaybeden vatandaşlarımız için saygı duruşunda bulunulması ile başlayan panelin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu yaptı. Üzerinde yaşadığımız coğrafyada hedeften kaçmanın mümkün olmadığını belirten Rektör Prof. Dr. Çapoğlu, “Her zamankinden daha fazla uyanık olmalı ve daha fazla çalışmalıyız. İşimizi çok iyi yapmamız gerekiyor. Deprem Ülkemizin bir gerçeği, bu doğal afet karşısı almamız gereken tedbirler neler? Erzincan’da yapılanma nasıl olmalı? Mühendis adaylarımızın çok iyi yetişmesi gerekir. Düzenlediğimiz bu panelde değerli hocalarımız vasıtasıyla bu konuda bir kapıyı aralamış olacağız, planlarımızı ona göre yapacağız. Üniversite olarak bu tür etkinliklere büyük önem veriyoruz. Zaman ayırarak değerli bilgilerini bizlerle paylaştıkları için Hocalarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Rektörümüzün konuşmasının ardından, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Pınar, Prof. Dr. Erdal Şafak ve Doç. Dr. Ümit Dikmen’in konuşmacı olarak katıldığı “Erzincan ve Deprem” konulu panele geçildi. Prof. Dr. Pınar, aynı zamanda yöneticiliğini yaptığı panelde, Erzincan Bölgesi için Erken Uyarı Çalışmalarının Önemine ilişkin slayt eşliğinde sunum yaptı. Prof. Dr. Pınar, hasarları en aza indirmede kullanılan yöntemlerden birinin de erken uyarı sistemleri olduğunu ve bu bölgede bu sistemlerle çalışmalar yapılmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Erdal Şafak ise Erzincan Ovası ve Benzeri Havzalarda Oluşan Uzun Periyotlu Sismik Dalgalar ve Etkileri hakkında bilgi verdi. Yüzey dalgalarının etkilerine de değinen Prof. Dr. Şafak, zemin özelliklerinin izlenmesi gerektiğini dile getirdi. Panelde son olarak kürsüye gelen Doç. Dr. Ümit Dikmen ise Zeminlerin Dinamik Özellikleri ve Yapıların Sismik Davranışa Etkilerini anlattı. Deprem sırasında yapı davranışını etkileyen faktörler üzerinde de duran Doç. Dr. Dikmen, yapılaşmada belirleyicilik açısından havza yapısı ve davranışlarının öğrenilmesinin büyük önem taşıdığın vurguladı.

Katılımcıların sorularının da yanıtlandığı panel, konuşmacı konuklara plaket takdimiyle sona erdi.