Üniversitemizde “Dijital Türkiye Yapay Zeka Ve Siber Güvenlik” Söyleşisi Yapıldı

Üniversitemizde Büyük Veri ve Yapay Zekâ Dairesi Birim Müdürü Dr. Mustafa Umut Demirezen  ve T.C .Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç tarafından “Dijital Türkiye Yapay Zeka ve Siber Güvenlik” temalı söyleşi  gerçekleşti.

Prof. Dr. Erdoğan Büykkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa 3. Ordu Komutanı Sayın Korgenereal Yavuz Türkgenci, Garnizon Komutanı Tümgeneral Davut Ala, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, üniversitemiz üst yönetimi, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda ilk olarak Büyük Veri ve Yapay Zekâ Dairesi Birim Müdürü Dr. Mustafa Umut Demirezen yapay zekanın, matematiksel olarak bilinmeyen fonksiyonların dönüştürüldüğü bir kavram olduğunu belirterek, doktor gibi hasta muayene eden Türk beyin projesi, böbrek taşı tespti, segmentasyonu ve anamali tespiti, covid-19 tespiti gibi projelere değindi.

Daha sonra T.C.  Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç,   Dijital Türkiye Yapay Zeka ve Siber Güvenlik” temalı söyleşisini gerçekleştirdi. Söyleşi de Koç, Ülkemizde yapay zekâ çalışmalarının ilk adımlarını atan Cahit Arif’ın olduğuna dikkat çekerek konuşmasını başladı.

Dijital Türkiye ve yapay zekâ siber alt güvenliği için Türkiye’yi gezdiklerini dile getiren Koç, Türkiye’nin genç nüfusa sahip olduğunu ve geleceğin dijital teknoloji olacağını belirterek dijital dönüşüm ofisi olarak gençlere bu teknolojileri yapabileceklerini göstermeye çalıştıklarını dile getirdi.

Yeni teknoloji ile hayatımızın kolaylaşacağını söylen Koç, yapay zeka ile verilerin daha zeki hale geleceğini söyledi. Koç : “Günümüzde makineler sadece okumuyor, konuşmuyor, dinlemiyor aynı zaman da konuşabiliyor.” dedi. 1959 yılında Cahit Arif’in Erzurum’da vermiş olduğu bir konferansta makinler hakkında ilk bilgi verdiğine dikkat çeken Koç, Cahit Arif’ın söylediklerinden ilham alınması gerektiğini ve geleceğin dijital dönüşümde olduğunu dile getirererek, bilgiye olan ihtiyacımızın aklı selime güvencemizden geçtiğini belirtti.

Söyleşinde ECD Dijital Ekonomi Çalışmalarında dijital devletin geliştirmesi hedefinin en üst sırada yer aldığını vurgulayan Koç: “ Bu doğrultuda dijital altyapıların oluşturulması, verilerin korunması ve yapay zekâ ile yorumlanması gibi pek çok çalışmanın yapıldığını ifade etti: “Temel hedefimiz, bu dönüşümü sürdürülebilir kılarak, dijital teknolojilerin kullanımı yoluyla ülkemizin dünya sahnesinde rekabet gücünü artırmaktır.” dedi. Yapay zekânın son sanayi devriminin önemli bir itici gücü olduğunu da söyleyen  Başkan Koç, Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi ile kamuda da artık yapay zekânın kilidinin açıldığını dile getirdi.

Konuşmasının sonunda Başkan Koç, Türkiye’nin yüksek teknolojiye dayalı ürünleri tasarlayan, geliştiren, üreten bir ülke olma konusunda büyük bir potansiyel taşıdığını dile getirerek geleceğin dijital dönüşümde olduğunu söyledi.

Program,  Dr. Mustafa Umut Demirezen ve  Dr. Ali Taha Koç’ a protokol üyeleri tarafından verilen hediye ve çiçek takdimi ile sona erdi.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email