Rektör Levent, Yükseköğretim Kurulu 2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı’na Katıldı

 Yüksek Öğretim Kurumu tarafından tertip edilen  “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantılar” Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.

 Toplantıya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. A. Ercan Ekinci ve 37 üniversitenin rektörü katıldı.

Yükseköğretime erişimde ücret politikaları belirlenmesi, yeni eğitim teknolojileri ile geleneksel eğitimin dengelenmesi, kalite güvencesi ve küresel rekabet, akademik motivasyon ve bilimsel üretkenlik, değişen demografik yapı ve üniversiteye erişim talebi, istihdama duyarlı programlar, sürdürülebilirlik, uluslararasılaşma ve üniversite iş birlikleri konularının görüşüldüğü toplantıda açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde “2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversiteler ile Bölgesel Toplantılar” münasebetiyle sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu ve memnuniyetini yaşıyorum. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren, yükseköğretim yalnızca sınırlı bir kesime hitap eden seçkinci bir yapı olmaktan çıkmış, toplumun daha geniş bir kesimine ulaşmaya başlamıştır. Bu süreç, yükseköğretimin dünya genelinde kitleselleşmesi ve küreselleşmesine öncülük etmiştir. Bu dönemin ardından, yükseköğretim hem küreselleşmenin etkilerini hissetmiş hem de küreselleşme üzerinde etkili bir unsur haline gelmiştir.” dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Özvar, günümüzde yaklaşık 250 milyon öğrencinin yükseköğretime devam ettiğini ve bu sayının 2030’da 380 milyona, 2040’ta ise 600 milyona ulaşacağını belirterek, 1975 yılında başka bir ülkede eğitim gören öğrenci sayısı yaklaşık 800 bin iken, son 50 yılda bu sayı yaklaşık 8 kat artarak 2022 yılında 6,3 milyona ulaştığını ve bu sayının 2025 yılında 8 milyona çıkmasını beklediklerini söyledi.

Yükseköğretimin kitleselleşmesi ve küreselleşmesi beraberinde sektörde yaşanan zorlukların ve sınamaların toplumun sınırlı bir kesimini etkilemekten çıkıp bütün bir ülkeyi hatta daha geniş coğrafyaları tesiri altına alacak mahiyet kazanmaya başladığını belirten YÖK Başkanı Özvar, yükseköğretimin sadece hali hazırdaki durumunu değil yakın gelecekte alabileceği şekilleri bugünden ele almanın büyük bir ehemmiyet arz ettiğini vurgulayarak, “Türkiye’de yükseköğretimin önümüzdeki yıllarda karşı karşıya kalabileceği sınamaları başarıyla verebilmek ve üniversitelerimizin geleceğini güçlendirmek amacıyla, bütün taraflar olarak dijital yetkinlik ve büyük veri, uluslararası tanınırlık ve saygınlık, girişimcilik ve yenilik, performans ve kalite güvencesi, gibi konulara odaklanarak çeşitli önlemler almalıyız. İşte bu konularda üniversitelerimiz ile birlikte çalışmak ve bir yol haritası çıkarmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Burada, ana hatlarıyla, bu ve bundan sonra gerçekleştireceğimiz toplantıları düzenleme düşüncesinin nasıl ortaya çıktığına ve amacımızın ne olduğuna dair düşüncelerimi de sizlerle paylaşmak isterim. Yükseköğretim Kurulu olarak politikalarımıza ilişkin karar alma ve uygulama süreçlerinde mümkün olan en geniş kapsamlı paydaş katılımını sağlamayı hedefliyoruz. Belirlenen stratejik hedeflerin başarıyla hayata geçirilmesi için birlikte hareket etmenin hayati önemde olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email