Profesör Mehmet Kavukçu’dan Bir Bitki Bir Selfie: Doğum Günü Performansı

Daha önce şiddet, ölüm, sonsuzluk, yücelik, orman yangınları gibi birçok kavramı sorguladığı enstalasyon ve performanslar üreten Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Kavukcu, bir yıl öncesinden özellikle orman yangınları ile ilgili çalışmalarda başlattığı performansını, Erzincan Valiliği tarafından düzenlenen ‘11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde yeni bir boyuta taşıdı. Milli Ağaçlandırma Günü’nde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Kampüsünde gerçekleştirilen ağaç dikme etkinliğinde bir yıldan uzun zamandır devam ettirdiği performansını geçen sene dikilen ağaçların olduğu araziye “İyi ki Doğdun” yazarak sürdürdü.

Doğa-İnsan bağlantısını bu temelle güçlendirmeyi hedefleyerek, insanlara özgü doğum günü kutlama geleneğini bir anlamda insandan doğaya dönen bir ritüele dönüştürmeyi hedefleyen Kavukçu, son bir yıldır yoğunlaşarak sürdürdüğü ‘Bir Bitki Bir Selfie’ performansında, bitkileri adeta bir insan gibi görerek onlarla selfie çekildi.

11 Kasım 2021 tarihinde ise bu performansını onların doğum gününü kutlayarak bir üst seviyeye taşıyan sanatçı, ayrıca geçen sene kendi diktiği fidana hediye olarak toprak götürerek, bir yönü ile toprağa verilebilecek en güzel hediyenin yine doğanın kendisi olduğunu simgeledi.

Kavukcu, performansında, diktiği fidanı sanki küçük bir çocukmuş ya da kendi çocuğuymuş gibi sevip, onunla gerçek bir insan ile yapıldığı gibi uzun uzun konuştu. Bu davranışı ile ağaçların bir kez daha insan yaşamı için ne derece önemli olduğunu vurgulayan sanatçı, bir anlamda yaşama yeni başlayacak olan ağaç ile muhabbet edip onu severek, ölmüş ağaçların ardından, canlı olan/yeni doğan bir ağacın doğumunu kutladı.

Günümüz dünyasında sosyal medyanın önemli rolüne vurgu yapan Kavukcu, “yanmış/yakılmış bitki örtüsü ve yeni yaşamına başlayan fidanlar ile çekildiği selfieleri bir araya getirerek bu şekilde doğanın insan kaynaklı çeşitli yönlerini gösterdim. Selfie’nin bir teknoloji simgesi olarak insanları doğruya yöneltmesi gereken bir araç olduğunu ve doğaya destek fikrini açarak, her çekilen selfie’yi ormana eklenen bir parça olarak ele aldım”dedi.  Bu bağlamda yapmayı sürdürdüğü performansının interaktif bir hal alacağını düşünen Kavukçu, bu şekilde sosyal medyanın daha aktif kullanılarak ülkemiz ve tüm dünya insanları için doğal hayatı koruma ve çevre bilinci geliştirmeyi amaçladığını ad sözlerine ekledi.

Sanatçı, orman yangınları ardından yeniden ağaçlandırmada emeği geçen herkese ve performansına desteklerinden dolayı Erzincan Valisi Sayın Mehmet Makas, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Bekir Aksun ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e teşekkürlerini iletti.

gallery grid image