Prof. Dr. Mehmet Kavukçu Şiddeti Düşünmek VIII: Kadın Performansı

ŞİDDETİ DÜŞÜNMEK VIII: KADIN- MEHMET KAVUKCU

Birçok sosyal problem üzerine enstalasyonlar, alan- kurgular ve performanslar üreten sanatçı, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, şiddet konusunu gündeme getirerek yeni bir sanat eseri üretti.

Daha önce terör, şiddet, ölüm, sonsuzluk, yücelik, eğitim, pandemi gibi birçok kavram ve orman yangınları, mülteci sorunu, Covid-19 gibi birçok sosyal problem üzerine çalışmalar üreten sanatçı, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu, Erzincan Merkez’de Barış Manço Parkı’nda ağaçların arasına yerleştirdiği 13 metrelik piramit konstrüksiyonu buz tutturarak kadına şiddet konusunu gündeme getirdi.

Sanatçı,  9 metrelik bir metal konstrüksiyon ve tepesinde gökyüzüne uzanan 4 metrelik bir merdiven yapıda enstalasyonu gerçekleştirdi. Merdiven üzerine neon ışıklandırmalar ile “KADIN” kelimesini yerleştiren ve ardından enstalasyonu buz ile bir araya getiren Kavukcu, toplumdaki cinsiyet eşitsizliği ve her gün şiddetin her türlüsüne maruz kalan kadınlar adına bir eleştiri dili oluşturdu.

Kavukcu, buz tutturduğu enstalasyonun dört ayrı yüzeyine kadına ait bazı kavramları boya  ve yazdığı performansı ile şehrin merkezinde olması itibariyle kadına şiddetin acı ve insafsız yönlerini insanlara hatırlatmayı amaçladı. Ayrıca sanatçı,  buz tutturduğu konstrüksiyonun bir yüzeyine “ANNE” yazarak, bütün anne olan kadınların sürekli aile yaşantılarında ve toplumsal hayatında yaşadıkları acılara gönderme yaptı. Buz tutmuş bir yüzeye ise “AİLE” yazarak kadının aile içindeki yerine göndermede bulunan Kavukcu, bir diğer buz yüzeye ise “EMEKÇİ KADIN” yazarak çalışan kadınlara, işçi kadınlara ve bir kadının hayatında verdiği bütün emeği göstermeye çalıştı. Dördüncü yüzeye ise “ŞİDDET” yazarak bu üç duvardaki güçlü, merhametli, şefkatli, topluma katılan kadın rollerinin hepsini kaplayan bir probleme işaret etti.

Çalışma hakkında bilgi veren Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kavukcu; “Kadın hayatın her alanında erkekten daha eksik olmamasına rağmen, sürekli şiddete maruz kalmaktadır. Kadınlar için bu şiddet bazen fiziksel bazen psikolojik olmakta ancak kesinlikle acı verici olmaktadır. Bu acıyı ve şiddeti sanatsal bir dil ile ifade etmek istedim.  Konstüksiyonunu buz tutturarak  kadına şiddetin toplumda gözden kaçırılmasını eleştirerek toplumun kadına şiddete karşı buz tutan yönünü simgeleştirmeyi amaç edindim.” dedi. Sanatçı, konstrüksiyonun gökyüzüne ve sonsuzluğa açılan formu da bu durumu pekiştirerek, bir yönüyle kadın cinayetlerini eleştirirken bir yönüyle de sonsuzluğa uzanan varlıkları ile kadını ifade etmektedir. Ayrıca kadının kendi kültürümüz ve geleneğimizde baş tacı edilmesi durumuna da gönderme yaptığını da sözlerine ekledi.

Son olarak Kavukcu, Erzincan Barış Manço Parkı’nda yaptığı çalışması için gereken desteği kendisinden esirgemeyen Erzincan Valisi Sayın Mehmet Makas’a, Erzincan Belediye Başkanı Sayın Bekir Aksun’a ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Akın Levent’e teşekkürlerini iletirken, toplumda kadına şiddetin azalması ve insanların bu konuda bilinçlenmelerini umudunu taşıdığını da belirtti.