Doç. Dr. Cihat Yaycı Üniversitemizde “Geçmişten Günümüze Türk Denizciliği” Konulu Bir Konferans Verdi

Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu kapsamında Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK DEGS) Başkanı emekli Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı tarafından “Geçmişten Günümüze Türk Denizciliği” konulu bir konferans verildi

Üniversitemiz Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi Türkistan Salonu’nda gerçekleşen konferansa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar,  Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallılar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, Burhan Çakır, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, davetliler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“TÜRK DEGS Başkanı Doç. Dr. Yaycı da sunumunda, genelde Türklerin denizci olmadığı ve Türklerin denizcileşmesi gerektiğinin söylendiğini aktardı. Bu sözleri söyleyenlerin, aynı zamanda Türklerin at koşturmaktan başka bir şey yapmadığını söylediklerini belirten Yaycı, “Yani Türkler sanki denizle yeni tanışıyormuş gibi addederler. Halbuki  Sayın Binali Yıldırım konuşmasında, ‘Türk tarihinin ne zaman başladığı tespit edilemedi’ diye çok iyi ifade ediyor. Gittikçe derine iniyor.” dedi. Yaycı, gemi demirini İskit Türkeri’nin bulduğunu anımsatarak, “Dünyada bugüne kadar kullanılan gemi demirini bulan Türklerdir. Türklerin denizciliği demirden başlar. Bizim atalarımız sadece demiri bulmakla da kalmamış, bu coğrafyada denizlere isim vermişler. Avrasya’da ve Afrika’da isim vermişler. Bizim atalarımız yönleri de renklerle adlandırmışlar. Türkler işte denizleri de yönlerine göre renkleriyle adlandırmıştır.” diye konuştu.

Konferans sonunda Sayın Binali Yıldırım, Yaycı’nın, denizlerdeki mücadelesinin yanında 15 Temmuz sonrası Fetullahçı Terör Örgütüyle (FETÖ) mücadelede de büyük katkıları ve emekleri olduğunu belirterek, “Bugün de buraya katılarak Türk denizciliği konusunda bize kapsamlı bilgiler aktardı. Kendisine katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Denizler olmazsa dünyanın yarısı açlıktan yarısı da soğuktan ölür. Denizler o kadar önemlidir” dedi.