Azerbaycan’ın Kazak Şehrinde Yapılan ve Üniversitemizin de Paydaşı Olduğu Uluslararası İlmi Konferans Yapıldı

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Dede Şemşir Vakfının birlikte yaptığı “Dede Şemşir ve Samet Vurgun Hatırasına Âşık Edebiyatı ve Yazılı Edebiyat” konulu Uluslararası İlmi Konferans Azerbaycan’ın Kazak şehrinde yapıldı.

Konferansın Teşkilat Komitesinde Kazak Valisi (Rayon İcra Hâkimiyetinin Başçısı) Receb Babaşov, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Heyeti Başkanı Sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma Bakanı ve aynı zamanda Dede Şemşir Vakfı Başkanı Cavid Kurbanov, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Baş Direktörü Muhtar Kâzımoğlu-İmanov, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın LEVENT, Milletvekili ve Ord. Prof. Dr. Nizami Caferov,  Prof. Dr. Ali Kafkasyalı ve Prof. Dr. Abdulkadir Gül yer aldı.

Konferansa Türkiye, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Gürcistan, Kazakistan, Özbekistan ülkelerinden bilim adamları katıldı. Konferansa Türkiye’den Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kafkasyalı ve Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kubilay Kolukırık katıldılar.

Konferansa Üniversitemizi temsilen katılan Prof. Dr. Ali Kafkasyalı Üniversitemizin ad babası ve Türk Devletleri Aksakallar Heyeti Başkanı Sayın Binali Yıldırım ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent adına götürdüğü hediyeleri, Kazak Valisi Receb Babaşov’a, Ulaştırma Bakanı Cavid Kurbanov’a, Milli İlimler Akademisi Folklor Enstitüsü Baş Direktörü Muhtar Kâzımoğlu-İmanov’a ve Kazak Hayriyye Cemiyeti Başkanı İlham Pirmemmedov’a takdim etti.

Konferansın konaklaması, yörenin ünlü oteli “Avey Otel ve Restoran”da yapıldı. Misafirlere günün her öğününde yöresel yemeklerle mükellef sofralar açıldı.

Konferans 13 Mayıs 2022 günü, Kazak Şehitliği ziyaretinde dualar edildikten sonra sergilerin açılışı ile birlikte başladı. Açış konuşmalarını müteakip oturumlara geçildi. Konferansın birinci gününde Kelbecer ve Kazak âşıklarının konseri verildi. İkinci gün “Karabağ Şehitlikleri”, “Damcılı Bulak”, “Kür Kıyıları”, “Müzeler” ziyaret edildi.

Konferansın kapanış bildirisini müteakip, konferansa katılımcılara plaketler ve katılım belgeleri verildi. Üniversitemizi temsilen konferansa katılan Prof. Dr. Ali Kafkasyalı’ya Azerbaycan’ın millî şairi Samet Vurgun hakkında yaptığı çalışmalardan dolayı “Fahri Diploma” verildi. Diplomayı konferansın kapanış programında Kazak Hayriyye Cemiyeti Başkanı İlham Pirmemmedov taktim etti.

Konferansta yapılan görüşmeler sonrası, “Bu konferansa mukabil bir programın da gelecek yıl ‘Dede Şemşir Vakfı’nın da katılımıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde yapılması” kararlaştırıldı.