Erzincan Valiliği öncülüğünde, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Erzincan 24 Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Derneği iş birliği ile “Tüm Yönleriyle Mama Hatun ve Tercan” sempozyumu düzenlendi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi UNESCO Dünya Miras adayı “Tüm Yönleriyle Mama Hatun ve Tercan” sempozyumuna ev sahipliği yaptı. Üniversitemiz Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa; Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Tercan Kaymakamı Neslihan Kısa Duman, Tercan Belediye Başkanı Mehmet Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Oğuzhan Kılıç, Erzincan 24 Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Cemal Çiçek, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen Erzincan 24 Doğa ve Kültür Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Cemal Çiçek, “Dernek olarak Erzincan’a ait kültürel değer ve mirasımıza sahip çıkmak öncelikli hedefimiz. “Tüm Yönleriyle Mama Hatun ve Tercan” isimli sempozyumumuz da bizim ilk çalışmamız. Bu çalışmanın hayata geçmesinde emeği olan Sayın Valimize ve bizlere ev sahipliği yapan Rektör hocamıza teşekkür ediyorum. Sempozyumun hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Konuşmalarını yapmak üzere sahneye gelen Üniversite Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak sosyal ve kültürel faaliyetlere son derece önem vermekteyiz. Bu bağlamda Tercan’ın bütün yönleriyle konuşulmasını üniversitemize ve kentimize katkı sunacağını düşünüyorum. Sempozyumun hayata geçmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.
Sempozyum ile ilgili konuşmasını yapmak üzere sahneye gelen Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise “Tercan ilçemizin içerisinde bulunan Mama Hatun Türbesi bizlere göstermiştir ki Türk kadını hem evinin hanımı hem ülkesinin hanı olabilmektedir. Bu nedenle sempozyumun hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Son olarak konuşmalarını yapmak üzere sahneye teşrif eden Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, “Bugün, Anadolu’nun eşsiz bağrında sakladığı hazinelerden biri olan Erzincan’da tarih, medeniyet ve bilim alanında bulunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Erzincan’ı konuşmak, bir şekilde Anadolu’yu anlamaktır. Bu şehir, sadece bir coğrafya değil; medeni bir mirasın tarih boyunca bizlere kazandırdığı bir yerdir. Güneşin Munzur’un doruklarına nazlı nazlı vurduğu, Fırat’ın gönlünden nazlı nazlı aktığı, irfanı ve güzellikleri barındıran bir beldedir. Bu topraklar, tarihin her zaman ışıklandığı, adeta bir masal diyarıdır.” dedi.
Mama Hatun’un medeniyetimizde önemli bir yer edindiğini dile getiren Aydoğdu, “Mama Hatun, Erzincan’ın sessiz çığlığı ve Anadolu’nun ilk kadın hükümdarı olarak anılmaktadır. Mama Hatun, yalnızca bir hükümdar değil; devletin ruhunu şekillendiren bir mimar ve adalet abidesidir. Mama Hatun Külliyesi, kültürü şekillendirdiği gibi, kalpleri medeniyetle buluşturan önemli bir şaheserdir. Mama Hatun, tarihin altın sayfalarına yazdırdığı kahramanlıkları ve sanatsal katkıları ile Erzincan’ı taçlandırmıştır. Her bir eserde insan emeği ve kültürü hayat bulurken, Erzincan’ın tarihi yalnızca taşlarla değil, gönüllerle de yazılmıştır.” ifadelerini kullandı.
Erzincan’ı anlamanın onun insanını, ruhunu, fıtratını, kültürünü ve tarihini anlamak olduğunu dile getiren Vali Aydoğdu, “Erzincan, doğa ve medeniyetin uyumlu bir dengesi olarak tarih boyunca bir medeniyet yuvası olmuştur. Mama Hatun, geçmişi hatırlatmakla kalmayıp geleceği şekillendirme konusunda da ilham kaynağı olmaktadır. Sempozyumda yapılan konuşmalar ve bildiriler, Anadolu’nun tarihine ve geleceğine ışık tutacaktır.” dedi. Son olarak Aydoğdu, Medeniyetin köklerinin Erzincan’da bulunduğu belirtti ve bu mirasının gelecek nesillere aktarılması gerektiği ifade etti. Ayrıca Mama Hatun gibi değerlerin gün yüzüne çıkarılması ve geleceği aktarılmasının önemine değinerek bu sempozyumda emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Sempozyumun sona ermesiyle, protokol konuşmalarının ardından Vali Aydoğdu, Başkan Aksun, Rektör Levent ve Müdür Kılıç’a sempozyuma katkılarından dolayı plaket takdim edildi. Ayrıca, katkıda bulunan katılımcılara teşekkür belgeleri protokol tarafından verildi.
Sempozyumun ilk oturumu, Prof. Dr. Armağan Coşkun başkanlığında gerçekleştirildi. Bu oturumda “Anadolu Selçuklu Dönemi Hanları ve Tercan Mama Hatun Külliyesi Hanı”, “Anadolu ve Balkanlarda Sarı Saltuk Türbelerinin Bulundukları Konum Bakımından Değerlendirilmesi”, “Türk Kadın Hükümdarları Bağlamında Mama Hatun” ve “Vakıf Medeniyeti ve Vakıf Eserleri” konularında bildiriler sunuldu.
Öğleden sonra devam edecek sempozyumun diğer oturumlarında ise “Eski Çağda Tercan, Selçuklular ve Saltuklular Döneminde Tercan, Moğollar Döneminde Tercan ve Karakoyunlular ve Akkoyunlular Döneminde Tercan, Mama Hatun Örneği ile Türk Devlet Geleneğinde Kadın, Mama Hatun’dan Kadıncık Ana’ya Türk Kültürü’nde Kadın, Türk Mitolojisinde Evren, Dünya Tasarımları Bağlamında Tercan, Mama Hatun Külliyesi’nin Analizi ve Resim Sanatı Açısından Yorumlanması, Erzincan Yöresinde Sözlü Gelenekte Alaaddin Keykubat, Yassıçimen Savaşı Timur Döneminde Tercan, Osmanlı Hakimiyetinde Tercan, Milli Mücadele ve Cumhuriyet Döneminde Tercan ile Safeviler Döneminde Tercan, Türk Dili ve Edebiyatında Mama Hatun, Seyahatnamelerde Tercan, Türk Devlet Anlayışında Kadın Olgusu: Saltuklu Melikesi Mama Hatun ve Mama Hatun UNESCO Yolunda” başlıkları ele alınacak.