Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu Erzincan’da Gerçekleşti

Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın iş birliğiyle düzenlenen Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu, birbirinden farklı etkinliklerle sona erdi.

İki gün boyunca devam eden sempozyum, göç, göçmenlik, medya, diplomasi, sivil toplum kuruluşları, lobicilik, yumuşak güç, İslamofobi, tarih, kültür, sanat, eğitim, diaspora, ticaret, uluslararası ilişkiler, ekonomi, ilahiyat ve hukuk gibi çeşitli konuları masaya yatırdı. Sempozyum, başta Batı ülkeleri olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki Türk diasporası temsilcilerini ortak hedefler doğrultusunda bir araya getirdi.

Sempozyumun son gününde Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ve beraberindeki protokol üyeleri ile birlikte Türkiye Yüzyılında Uluslararası 1. Türk  Diasporası Sempozyumu kapsamında İslamofobi ve Türkofobi ile Mücadele Bildirgesi imzalandı. Daha sonra “Hat ve Tezhip Sergisi” ile Türk Diasporası Temalı Fotoğraf Sergisi”  gezildi.

Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu’nun kapanış ve değerlendirme oturumuna Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, 3. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral İsmail Yayan, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Vali Yardımcıları Yusuf İzci, Ömer Özbay, Mehmet Emre Canpolat ve Rümeysa Sena Kurt, Erzincan İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Veysel Yanık, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük ve Prof. Dr. Çağrı Çırak, Genel Sekreter Doç. Dr. M. Cihat Özgenel, Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Hakan Yılmaz, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun kapanış oturumunda, Türk diasporasının güncel sorunları ve çözüm önerileri üzerine detaylı tartışmalar yapıldı. Alanında uzman akademisyenler, diplomatlar ve aktif diasporanın temsilcileri, Türk diasporasının güçlendirilmesine yönelik stratejileri belirledi. Türkiye Cumhuriyeti’nin yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerinin daha da güçlendirilmesi adına uzman görüşlerinin karar alıcılar tarafından dikkate alınmasının gerekliliği, diasporik toplumların heterojenliğinin ortaya çıkmasının önemi ve multidisipliner alanda diaspora ve ilgili kavramların daha çok çalışılması, sempozyumun kapanış ve değerlendirme oturumunda düzenleme kurulu tarafından dile getirildi.

Kapanış ve değerlendirme oturumunun ardından Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, sempozyum ile ilgili genel bir değerlendirme yaptı. Rektör Levent; “Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu’nun Erzincan’da ve üniversitemizde gerçekleşmesinden ve sizleri burada ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak bir misyon değişimindeyiz. Multidisipliner çalışmanın önemine inanarak deprem teknolojileri ve Türk dünyasını yeni misyonumuz olarak belirlemek istiyoruz. Üniversite içerisinde yer alan tüm birimlerimiz, bu iki misyon etrafında çalışmak için heyecan duyuyorlar. Sempozyumumuza uzman olarak katılan tüm akademisyenlerimiz, Erzincan’da ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını dile getiriyor. Bu düşüncelerle sempozyumun hayata geçmesinde maddi ve manevi emeği bulunan başta Erzincan Valimiz Doç. Dr. Hamza Aydoğdu’ya, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun’a, YTB Başkanı Abdullah Eren ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Sempozyumla ilgili görüşlerini aktarmak üzere sahneye gelen Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ise “Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu’nun kapanış ve değerlendirme oturumu için buradayız. Gaspıralı İsmail Bey’in ifade ettiği gibi ‘dilde birlik, işte birlik, fikirde birlik’ yapmak için düzenlenen bu sempozyumun Türk dünyasına yeni fikirler ve ufuklar açmasını temenni ediyorum.” dedi.

Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu’nun kapanış ve değerlendirme oturumunun ardından kürsüye teşrif eden Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, sempozyumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Aydoğdu, “Bizler burada hep beraber çok önemli bir sonuç bildirgesine imza attık. İki gün boyunca burada değerli akademisyenlerimiz, yurt dışından gelen misafirlerimiz ve katılımcılarımızla çok değerli fikir teatisinde bulunduk. Türk dünyasına yeni ufuklar açacak görüşlerimizi paylaştık. Buradan sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Prof. Dr. Düzenleme Kurulu Başkanları Prof. Dr. Abdülkadir Gül ve Doç. Dr. Muhammed Köse hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca Belediye Başkanımız Bekir Aksun’a, Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent’e, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Tanoğlu’na, Rektör Yardımcılarımıza, Milli Eğitim Müdürümüze ve tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye Yüzyılında 1. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumu’nun kapanış ve değerlendirme oturumunun ardından Vali Aydoğdu, Başkan Aksun ve Rektör Levent, düzenleme kuruluna hediyelerini takdim etti. Sempozyum, toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email