Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzincan Valiliği ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen; Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu’nun açılış programı gerçekleştirildi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma; Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu ve kıymetli eşi Emine Aydoğdu, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun ve kıymetli eşi Ürküş Aksun, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Halil Odabaş, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ve kıymetli eşi Filiz Levent, Tunceli Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Orbay, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir, Alevi Dedesi Ahmet Uğurlu, seçkin üniversitelerden çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan program, Alevi Dedesi Ahmet Uğurlu’nun, Gülbenk vermesi ile devam etti. Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu’na telgraf gönderen Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallılar Konseyi Başkanı ve Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın mesajı okundu. Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım “Yolumuz irfanlık ve insanlık sevgisi üzerindedir. Bin yılı aşkın süredir bu topraklarda et ile tırnak gibiyiz. Aynı çorbaya kaşık çaldık, aynı tastan su içtik, acımızla beraber ağladık, yasımızı beraber tuttuk” dedi. Son Başbakanımız sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek ve programın verimli olmasını dileyerek mesajını sonlandırdı.
Sempozyumun açılış konuşmasını yapmak üzere düzenlenme kurulu adına sahneye gelen Prof. Dr. Sadullah Gülten, Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail’i anarak sözlerine başladı. Prof. Dr. Gülten “Sempozyumda ülkemizin seçkin üniversitelerinden 70 farklı akademisyen üç gün boyunca bilgi paylaşımında bulunacak. Ülkemizin ve dünyanın farklı coğrafyalarından sempozyumumuza iştirak eden konuklarımız var. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzincan Valiliği, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve bizlere ev sahipliği yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’ne teşekkür ediyor sempozyumun hepimiz adına katkı sağlayıcı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Ardından konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Alevi Dedesi Ahmet Uğurlu sözlerine Yunus Emre’nin “Bu dünyaya kanmayalım, Fanidir aldanmayalım, Bir iken ayrılmayalım, Gel dosta gidelim gönül” dizeleriyle başladı. Alevi Dedesi Uğurlu daha sonra “Tüm kutsal inançların öğretileri bizlere ibadet etmeyi, güvenilir insan olmayı, ahlaksal duruşu, kötü insan olmaktan kaçınmayı emrediyor. Ömür muhasebemizi iyi yapmalı ve hataların tekrarından kaçınmalıyız” dedi. Uğurlu, son olarak sempozyumun düzenlenmesinde katkısı bulunan tüm paydaşlara teşekkür etti.
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Ali Rıza Özdemir ise konuşmasına; başkanlığın faaliyetlerini aktararak başladı. Başkan Özdemir “Cemevlerimizin fiziki koşullarını iyileştiriyoruz. Başkanlığımızın bir diğer görevi ise sosyal, bilimsel ve kültürel faaliyetler düzenleyip Alevi-Bektaşilik hakkında yayınlar yapmak. Ülkemizin seçkin üniversitelerinden çok değerli akademisyenlerimizin katılım gösterdiği Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu’nun hayata geçmesinde emeği bulunanlara teşekkür ediyor ve sempozyumun verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Konuşmalarını yapmak üzere sahneye gelen Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Metin Orbay “ Tarihin çeşitli safhalarını incelediğimizde Türk’ün Türk ile mücadelesini gördüğümüz dönemler oldu. Tarihin tekerrür etmemesi adına dersler çıkarmamız gerekmektedir. Bu sempozyum da normalleşmenin en somut ve en açık göstergelerinden biridir. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzincan Valiliği, Hacı Bayram Veli Üniversitesi ve ev sahipliği yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesine sempozyuma olan katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye teşrif eden Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Şah İsmail’in tarihteki yerine değinerek sözlerine başladı. Rektör Levent “ Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu’nun üniversitemiz ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzincan Valiliği ve Hacı Bayram Veli Üniversitesi iş birliğinde, Erzincan’da düzenlenmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şah İsmail sadece bir devlet adamı değil aynı zamanda güçlü edebi kişiliği bulanan önemli bir devlet adamadır. Sempozyuma ev sahipliği yapan Erzincan, birliğin ve kardeşliğin şehridir. Tarihi önemi ve kültürel zenginlikleriyle Erzincan, Türk Dünyasının önemli şehirlindendir. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi olarak 2026 yılında Türk Dünya’sının başkenti olmak için müracaat ettik. Olumlu sonuçlar alacağımızdan umutluyum. Türk Dünyası, üniversitemizin önemli araştırma konularından biridir. Önümüzde ki dönemlerde de bu konuda birçok çalışma planımız bulunmaktadır. Şehrimizin marka değerini artıracak olan Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu’nun hayata geçmesinde katkısı bulunanlara teşekkür ediyor ve sempozyumun verimli geçmesini temenni ediyorum” dedi.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, “Kardeşliğin şehri Erzincan da böyle bir sempozyumun düzenlenmesi bizi oldukça mutlu etmiştir” diyerek sözlerine başladı. Belediye Başkanı Aksun “ Erzincan’ı, Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu’nun yapılacağı en doğru adres olarak düşünüyorum. Çok uzun yıllardır kendi yağında kavrulan ve birbirlerine saygı duyan bir topluluğun yaşadığı Erzincan’da, ayrışmadan ziyade kucaklaşma kültürünün hakim olduğunu söylemek isterim. Bu kardeşlik ruhunun Erzincan’dan başlayarak tüm ülkemize yayılmasını temenni ediyorum. Son olarak sempozyumun hayata geçmesinde önemli katkıları bulunan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” dedi.
Sempozyumun son konuşmasını yapmak üzere kürsüye teşrif eden Erzincan Valisi Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, “Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden gelen değerli akademisyenlere, yurt dışından gelen kıymetli misafirlere ve davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” diyerek sözlerine başladı. Vali Aydoğdu “ Kardeşlik, sevgi ve paylaşmadan bahseden bizler, ayak izlerimizi takip eden gençlere örnek olmayı kendimize şiar edinmeliyiz. Erzincan’da hiçbir vatandaşımız ötekileştirmeye ve ayrımcılığa maruz kalmamaktadır. Vatandaşlarımız arasında herhangi bir duvar bulunmamaktadır. ‘Biz’ dilini kullanarak bu şehrin farklılıklarını zenginliğe çeviriyoruz. Tarihi konuşurken sadece iyiliklerden veya sadece kötülüklerden bahsederek konuşmamalıyız. Tarihi şahsiyetleri veya olayları içerisinde bulunduğu döneme göre değerlendirmeliyiz. Hatalardan ders çıkarmalı ve tarihin yanlış tekerrürünü engellemeliyiz” dedi. Vali Aydoğdu sempozyumun yapılmasında katkısı bulunan tüm paydaşlara teşekkür ettikten sonra “bir olsun, birlik olsun, dirlik olsun” deyişi ile sözlerini sonlandırdı.
Konuşmaların ardından Vefatının 500. Yılında Uluslararası Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Sempozyumu’nun ilk oturumu başladı. Üç gün boyunca 70 farklı akademisyenin bildirilerini sunacağı oturumlar Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde devam edecek.