Erzincan Valiliği himayelerinde ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi akademisyenlerinin yürütücülüğünde kamu kurumları, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile 16-17 Aralık tarihlerinde gerçekleşen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı” sona erdi.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi ve Eğitim Fakültesi binasında gerçekleşen çalıştayda, Tarım ve Hayvancılık, AFAD ve Deprem Bilinci, Sanayi ve Teknoloji, Sağlık, Kültür Turizm ve Doğa Sporları, Eğitim Gençlik ve Aile, olmak üzere 6 ana başlık masaya yatırıldı. Üniversitemiz bu ana başlıklar altında bulunan 26 alt çalışma grubuna moderatör ve katılımcı olarak 186 bilim insanıyla katkı verdi. 687 sektör temsilcisiyle birlikte toplamda 883’e ulaşan katılımcı sayısıyla çalıştay, Erzincan’ın aktüel meselelerini bu kapsamda ele almakla bir ilk olma özelliği gösterdi. İki gün süren çalıştayda Erzincan’ın geleceği birlikte tasarlanarak, geleceğe ilişkin stratejiler ve eylem planları oluşturuldu. Çalıştay, yerel ve ulusal paydaşları bir araya getirerek üniversitemiz ve şehrimiz arasında oluşturduğu sinerjiyle Erzincan’ın gelecek vizyonunun belirlenmesinde önemli bir görevi yerine getirdi.
Çalıştayın son gününde Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Cem Şems Tümer’in yönetiminde gerçekleşen kapanış oturumu “Genel Değerlendirme”ye ayrıldı. Toplantıya Vali Sayın Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Belediye Başkanı Bekir Aksun, Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent, Kamu kurum ve kuruluş müdürleri, akademisyenler ve yoğun bir biçimde davetliler katıldı. Alt çalışma gruplarında görüşülen konular ve alınan kararlar, grup başkanları tarafından genel değerlendirme sunumu eşliğinde katılımcılara anlatıldı.
Genel değerlendirmede ilk sunumu Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Tarım ve Hayvancılık Sektörü üzerinden gerçekleştirdi. Erzincan’da tarım ve hayvancılığın çok önemli bir potansiyel kaynağı olduğunu söyleyen İzci “Erzincan’ımız sahip olduğu bereketli topraklar ve çok sayıda besi hayvancılığı imkânı ile bölgede önemli bir role sahiptir. Fakat mevcut durumun daha da iyileştirilmesi ve bölgemizin var olan potansiyelinin yükseltilmesi için atılacak adımlar çalıştayımızda karara bağlanmıştır” dedi. İzci daha sonra Erzincan’ın coğrafi işaret almış yöresel ürünlerine değinerek “Şehrimizin coğrafi işaret alan Tulum Peyniri, Erzincan Kesme Kadayıfı, Refahiye Balı, Cimin Üzümü, Kemah Tuzu, Eğin Dutu, Erzincan Üzüm Sarucu ve Kemaliye Lök Tatlısı gibi lezzetlerinin gastronomi alanında Erzincan’a katkı sunacak potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Tarım ve Hayvancılık Sektörüne dair yapılan sunumdan sonra söz alan Rektör Levent, “ Erzincan’ımız ile özdeşleşen tulum peynirimizin standardizasyonun sağlanmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Şehrimizin markalaşama ve kurumsal imaj inşa etme konularına bu çalıştay vasıtasıyla biraz daha ağırlık vermesi gerektiği kanaatindeyim. Bu nedenle çalıştayımız Erzincan’ımıza kazandıracağı yeni değer ve imkânlar açısından hayati bir öneme sahiptir” dedi.
Genel Değerlendirme toplantısında ele alınan ikinci sunum ise AFAD ve Deprem Bilinci başlığıyla Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden tarafından gerçekleştirildi. Erken uyarı ve acil müdahale sistemleri, yapı güvenliği, afet öncesi, afet sırasında yapılması gerekenler, eğitimler ve tatbikatlar ile imar planlaması konusunda yapılması gerekenler masaya yatırılarak tartışıldı. Erzincan’ın deprem konusunda acı tecrübelere sahip olduğunu söyleyen Özden “Bu çalıştay ile yaptığımız çalışmalarda şehrimizin potansiyel depremler karşısında alacağı önlemler deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası olarak detaylı bir şekilde dile getirilmiştir” dedi. Prof. Dr. Şevket Özden’in sunumundan sonra katkı yapmak için söz alan Rektör Levent, “Çalıştayımızın ele aldığı tüm konular önemli olmakla beraber deprem bahsi bilhassa üzerinde hassasiyetle durmamız gereken konuların başında gelmektedir. Bu çalıştayın hazırlık aşamasında Şevket hocamla konuşurken kendisinin Erzincan ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında çok heyecanlı olduğunu bana ifade etti. Bu heyecan şehrimize değer katma ve ileri taşıma konusunda oldukça önemli bir etkendir. Bu nedenle çalıştayda emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
Genel değerlendirmenin üçüncü sunumu ise Erzincan İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin tarafından gerçekleştirildi. Erzincan’ın sahip olduğu mevcut sağlık sistemi dile getirilirken şehrimize sağlık alanında değer katacak yeniliklerin hayata geçirilmesi konusunda bu çalıştayın çok önemli olduğu vurgulandı. Dördüncü sunum ise Sanayi ve Teknoloji Sektörü başlığı altında Erzincan Ticaret İl Müdürü Recai Palabıyık tarafından düzenlendi. Palabıyık, “Erzincan, Doğu Anadolu ve Karadeniz arasında köprü görevi görmekte ve lojistik bakımından çok önemli bir güzergâhta yer almaktadır. Şehrimizin sanayi ve teknoloji potansiyelini daha da güçlendirerek bölge de hâkim konuma getirmek adına düzenlenen çalıştay hayati bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı. Genel değerlendirme toplantısının beşinci sunumu Erzincan Gençlik ve Spor İl Müdürü Volkan Burak Mumcu tarafından yapıldı. Mumcu “Erzincan’ın sahip olduğu doğal zenginlikler, kültür turizmi ve doğa sporları açısından şehrimizi oldukça avantajlı bir konuma yerleştirmektedir. Bu çalıştay ile beraber var olan projelerimize yenilerini de ekleyerek şehrimizi doğa sporları konusunda önemli bir konuma getirmek önceliğimizdir” dedi. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Yerel Dinamikleri Harekete Geçirme Çalıştayı’nın genel değerlendirme toplantısının altıncı ve son sunumu Erzincan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Serdar Demirci tarafından “Eğitim Gençlik ve Aile Sektörü” başlığı altında gerçekleştirildi. Demirci, okul-aile, aile gelişim ve iletişim, inovasyon ve dijitalleşme ile okul ve sosyal hizmet konularında yürüttükleri çalışmalardan bahsetti. Gençlerin eğitim ve sosyal alanda yaşadıkları problemlerin nasıl girdirileceği ve aileleri ile olan iletişimlerin hangi yöntemlerle daha üst seviyelere çıkarılacağına değinen Demirci, gençlere verilen önemin memleketimizin geleceğine verilen değer olduğunu belirtti.
Değerlendirme Toplantısı’nda konuşma yapan Erzincan Vali Sayın Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, Erzincan’ın zengin potansiyelini daha iyi görmemize yardımcı olacak ve yerel dinamiklerimizi keşfetme fırsatı verecek bu önemli çalıştayın ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Vali Aydoğdu ayrıca, çalıştayın gerçekleşmesi aşamasında mesai kavramı gözetmeksizin çabalayan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent başta olmak üzere çalıştaya emekleriyle değer katan tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum dedi.