Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu Başladı

     Erzincan Valiliği ve Üniversitemiz işbirliği ile düzenlenen “Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu” açılış programı ile başladı.

   Üniversitemiz Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekilleri Burhan Çakır, Süleyman Karaman, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, ilimizdeki kamu kurum ve kuruluş müdürleri, akademisyenler, il protokolü ve davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Solist Dr. Öğretim Üyesi Saadet Kösreli ve Arş. Gör. Dr. Kerim Baki Kalan tarafından müzik dinletisi ile Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu başladı. Daha sonra sempozyum programı, açılış konuşmaları ile devam etti.

Sempozyumda ilk olarak konuşma yapan Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Gül,  “Türk Tarih Kurumu Kongresinden sonra düzenlenen en geniş çaplı akademik organizasyonlardan birisi olmakla beraber akademik, sanatsal ve sosyal bileşenleri ile benzeri görülmemiş bir etkinliktir. Sempozyum boyunca 12 farklı ülke, 60 farklı üniversiteden 250 akademisyenin katılımı ile sadece Erzincan ve ilçelerinin tarihi ele alınacaktır.” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ise “Erzincan çok geniş bir kültüre sahiptir. Erzincan kadim bir şehirdir. Erzincan gerçekten manevi anlamda bir kültürel ağı barındırır içerisinde, şöyle ki coğrafyacıların bir tespiti vardır. Dağların yeryüzündeki görüntüsünün yanında bir de kökleri vardır. Yani Erzincan görünenin dışında yedi kat daha kültürel bir mirasa sahiptir. Dünya tarihinde de hem Türkiye’nin hem de Erzincan kültürünün değeri büyüktür” dedi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent,  Uluslararası Tarih Sempozyumu açılış konuşmasında tarihin hakkında oldukça fazla tanım yapıldığı, fikirler beyan edildiği, tartışmaların yapıldığı ve tarihin öznesinin de nesnesinin de insan olduğu bir disiplin olduğunu söyledi. Üst konumdaki kişiden en sade vatandaşa kadar tarihin bütün topluma şamil bir disiplin olduğuna da değinen Rektör Prof. Dr. Levent: Erzincan’a ve bölgemize hasrettiğimiz bu sempozyum, bu şehrin doğal afetler ve beşeri sebeplerden dolayı kaybolmuş geçmişine yapılacak bir atıftır. Biz bu atıfı, bu bilim şöleninin toplanma gayesi olarak görüyoruz. Erzincan tarihine siz kıymetli tarihçilerimiz tarafından bir projektör tutulacağını düşünüyor, şehrimiz ve bölgemiz için tertip edilecek daha nice bilgi şölenlerinin çıtasını yükseltmesine de vesile olmasını arzu ediyoruz. Niyetimiz, “Erzincan ve bölgemiz için ne yapabilir, nasıl faydalı olabiliriz? Sorusuna verilecek cevapların sınırlarını zorlamaktır” dedi.

Erzincan’ın Tarihi geçmişine kısaca değinen Belediye Başkanı Bekir Aksun, bu sempozyumun geçmişte pek çok beylik ve devletin hakimiyet kurduğu bir yer olan Erzincan’a büyük katkılar sağlayacağını belirterek, yapılan sempozyumu önemsediğine dikkat çekti. Aksun: “Yaşanabilir ve huzurlu güvenli bir yer olması için kent kültürünün artması gerekir. Kentlik bilincinin artması, kentlerin bilimsel olabilmesi için üniversiteler önemlidir. Saygıdeğer hocaların çalışmalarının kent kültürünün oluşmasına ve kent kültürü bilincinin oluşmasına çok büyük katkı sağlayacağını belirtmek istiyorum. Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumu, Erzincan’ın siyasi, kültürel, ekonomik, demografik, eğitim, sağlık ve pek çok alanda bilgiler ortaya koyacak ve bu şehrin fotoğrafını çekecektir” dedi.

Erzincan Milletvekili Burhan Çakır ise yapılan bu tarih sempozyumun şehrimizin tarihsel kültürlerinin ortaya çıkmasına vesile olacağına değindi.

Erzincan Milletvekili Süleyman Kahraman da “Her insan için doğup yaşadığı yer kuşkusuz önemlidir. O şehri önemli kılan yaşanmışlıklar ve hatıralarımızdır. Yine o şehri değerli kılan içinde yaşayan insanların ahlakı, dayanışması ve o şehrin ilim meclisine ev sahipliği yapmasıdır” diye konuştu.

Son olarak Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Uluslararası Erzincan Tarihi Sempozyumunun derin ve engin medeniyet tarihi ve doğal güzelliğe sahip olan Erzincan’ın tanıtımının yapılmasına büyük katkılar sağlayacağını belirterek konuşmasına başladı. Vali Arslantaş: “Tarihini bilmeyenler, kültürünü kaybedenler kaybolup giderler. Milli eğitim ve milli savunma dediğimiz zaman bunun başında tarih eğitimi gelmektedir. Eğer biz tarihimizi tarihi yapanlar kadar doğru anlatamıyorsak, hata yapıyoruz demektir. Bu nedenle, en önemli görevlerimizden biri de tarihimizi iyi öğrenerek gelecek kuşaklara en doğru şekilde aktarmaktır. Bundan dolayı bu tür sempozyumların çok önemli olduğunu ve insanlarımızda tarih şuurunun oluşmasında etkili olacağını düşünüyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından Prof. Dr. Tuncer Baykara açılış dersi verdi. Daha sonra sempozyum program çerçevesinde Erzincan Valiliği fotoğraf Sergisi ve Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Öznüler’in ve Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Gül’ün Kişisel Resim sergilerinin açılışı gerçekleştirildi.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email