Başbakanımız Binali Yıldırım Üniversitemizde

   Başbakan Binali Yıldırım, Üniversitemizin 2017-2018 Akademik açılışı ile Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinin hizmete açılış törenlerine katıldı. Başbakan Yıldırım açılışını yaptığı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 2017-2018 Akademik yılı açılışında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin yeni akademik yılının ülkeye ve millete hayırlı olmasını diledi.

   Erzincan havalimanında vatandaşlarca coşkuyla karşılanan Başbakan Yıldırım, buradaki konuşmalarının ardından şehirdeki programına geçti. Üniversitemiz Yalnızbağ Yerleşkesi Sosyal Tesislerinde öğrencilerle öğle yemeğinde buluşan Yıldırım daha sonra Üniversitemiz Yerleşkesini gezdi, Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu’ndan bilgiler aldı. Yerleşkede öğrencilerle sohbet ederek, onlara öğrenim hayatlarında başarılar dileyen Yıldırım, öğrencilerin özçekim isteklerini de geri çevirmeyerek, onlarla özçekim yaptı. Daha sonra Yerleşkede bulunan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Camiini gezen Başbakan Binali Yıldırım, Üniversitemizin 2017-2018 Akademik yılı açılış törenine katılmak üzere, Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezine geçti. Başbakan Yıldırım ve beraberindekiler akademik açılış töreni öncesi, yapımı kısa bir süre önce tamamlanan ve merhum Rektörümüz Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın adını taşıyan Kongre ve Kültür Merkezinin açılışında bir araya geldiler. Başbakan Yıldırım, açılış öncesi yaptığı konuşmada, Kongre ve Kültür Merkezinin, Üniversitemizin kurucu Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın anısını sonsuza kadar yaşatacak, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesine yakışan bir eser olduğunu söyledi. Merhum Rektörümüzün Üniversitemizin kuruluş sürecinde gecesini gündüzüne katarak büyük gayretler gösterdiğini ifade eden Başbakan Yıldırım, “Bu Merkez, merhum hocamızın anısını yaşatacaktır. Merhum Hocamız Üniversitenin ilk kuruluş yıllarında çok gayretler gösterdi, Üniversitenin gelişmesi için gece gündüz çabaladı. Üniversitenin bu halini, bu eserini ne yazık ki görmek nasip olmadı, ancak hocamızın geri getiremeyiz ama onun adını, hatırasını bu Üniversitede yaşatacağız, bu kongre merkezinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Başbakanımızın konuşmasının ardından Kongre ve Kültür Merkezinin açılış kurdelesi kesildi.

   Açılışın ardından burada hazırlanan “Geçmişten Günümüze Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi” temalı fotoğraf sergisini gezen Başbakan Yıldırım, Kongre ve Kültür Merkezinin çeşitli birimlerinde de incelemelerde bulunarak Rektörümüzden bilgi aldı. Başbakan ve beraberindekiler daha sonra Üniversitemizin 2017-2018 Akademik Açılışının gerçekleştirildiği ana konferans salonuna geçti. Kongre ve Kültür Merkezi ve Üniversitemizin 2017-2018 yılı akademik açılışına, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, milletvekilleri, il protokolü, bölge üniversitelerin rektörleri, Üniversitemiz üst yönetimi, akademik ve idari personelimiz, öğrenciler ve çok sayıda davetli topluluğu katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başlayan törende öğrenciler adına konuşma yapan Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden Furkan Yılmaz, “Özülkü sahibi ve nitelikli eğitim almış bireyler yetiştirmeyi görev edinen Üniversitemizde akademik ve fiziki anlamda her geçen gün özle görülür yükselme söz konusudur. Bunun canlı şahitlerinden biri olarak söylemek isterim ki, iyi ki Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi öğrencisiyim. Üniversitemizde ilelebet dalgalanacak şanlı bayrağımızın gölgesinde bu vatana hizmet etme aşkıyla gireceğimiz 2017-2018 eğitim-öğretim yılında derslerimizde öğrenci arkadaşlarıma zihin açıklığı, kıymetli hocalarımıza kolaylıklar dilerim. Rengini şehitlerimizin kanından alan şanlı bayrağımızın kırmızısında yer almayı büyük bir onur bilir, seve seve üstleriniz” dedi.

   Konuşmasına Hakkari ve Diyarbakır’da şehit olan güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine ve Ülkemize başsağlığı; yaralılara acil şifa dilekleriyle başlayan Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, “Ülkemizde hayatın bütün cephelerinde yapılan faaliyetler, gösterilen gayretler, vatanın bağımsızlığı, milletin birliği ve devletin bekası içindir. Çünkü sahip olduğumuz ve olacağımız tüm değerler, bütün zenginlikler ancak bununla bir anlam kazanır” dedi.

   Millet ve devlet olarak bölgemizde ağır ve tehlikeli bir dönemden geçildiğine işaret eden Prof. Dr. Çapoğlu, “Uyumaya vaktimiz yoktur. Daha çok çalışmak, daha çok üretmek ve en önemlisi birbirimizi daha çok sevmek, tek yürek olmak zorundayız. Çünkü ‘Toplu vurdukça yürekler, onu top sindiremez’” diye konuştu. Başta Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız olmak üzere 15 Temmuz gecesi ortaya konulan irade ve gösterilen dirayetin her türlü övgünün üstünde olduğunu anımsatan Rektörümüz Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, 15 Temmuz gecesinin zifiri karanlığından beri sürdürülen tüm gayretlerin Ülkemizin ikbal ve istiklali bakımından unutulmayacak bir değer olduğunu vurguladı.

   Rektör Prof. Dr. Çapoğlu, 2010 yılından kendilerine tevdi edilen görevi bu güne kadar kutsal bir emanet olarak taşımaya gayret ettiklerini ifade etti. Rektör Çapoğlu, şöyle konuştu: “6 Fakültesi, yaklaşık 8.500 öğrencisi ve 300 öğretim elemanıyla yönetimine talip olduğumuz Üniversitemizi; bugün, 10 fakülte, 2 hastane ve Merkez Araştırma laboratuvarlarında yaklaşık 25.000 öğrencisine, 1000’i aşkın öğretim elemanıyla hizmet veren bir kurum haline getirdik. Fiziki yapıda gerçekleştirilen faaliyetlerle 290.000 metrekare kapalı alana sahip olduk. Bu alanlarda öğrencilerimizin hizmetine açılan birimler içeren Sosyal Hizmetler Merkezi, Üniversite Camisi, Açık ve Kapalı Spor Alanları külliyemizi tamamlayan ünitelerdir. Açılışını yaptığımız, temellerinin atılışından bugüne Başbakanımızın büyük himaye ve destekleriyle vücut bulan Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezini de hizmete açmanın onurunu yaşarken, Sayın Büyükkasap’ı bir kere daha rahmet ve şükranla anıyoruz.”

   Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında hayata geçirilen projeler, Üniversitemizde gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası faaliyetler ile “Endemik Bitkilerden İlaç Geliştirme” hedefleriyle ilgili çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Çapoğlu, Üniversitenin uluslararası sıralama sistemlerindeki başarı performansının “Anadolu’da bir Dünya Üniversitesi” özülküsünde yarınlara emin adımlarla yürüdüğünün en önemli göstergesi olduğuna dikkat çekti. Üniversitemizin her türlü fiziki, akademik ve sosyo-kültürel imkanlarını anlamlı kılan yegane varlığın öğrenciler olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Çapoğlu, “Öğrencilerimiz ailelerinin gözbebeği olduğu kadar bizim de gözbebeğimizdir. Çünkü millet için bizler dün, onlar yarındır. Vazifemiz, gençliğin vazifesinden geri değil, hatta ileridir. Çünkü yetişecek nesiller bizlerin eseri olacaktır. Bugün eğitmekle vazifeli olduğumuz öğrencilerimiz için bizlerin de yetkin ve yeterli olması inkar edilemeyecek bir hakikat ve vicdani bir sorumluluktur” şeklinde konuştu.

   Konuşmasında öğrenci velilerine de seslenen Rektör Çapoğlu, “Devletimizin her kademesinde yürütülen faaliyetler yarın içindir; yarının inşasında görev alacak gençlerimiz içindir. Çok büyük fedakarlıklarla büyütüp bugünlere getirdiğiniz evlatlarınız emanetimizdir, hatta ailemizden biridirler. Her türlü haklarından emin ve müsterih olunuz. Başınız dinç ve gönlünüz rahat olsun” dedi. Rektör Çapoğlu öğrencilere ise,  “Durmak zamanı değil, çalışmak zamanıdır. Unutmayınız ki, her başarının arkasında bir alın teri, bir göz nuru vardır. Bu yüzden kavuşmak, elde etmek için işin kolayına kaçmak yerine; ‘uğraşmak, didinmek, düşünmek, aramak, bulmak’ ve sahip olmak gerekir. Ailenizden devlet katına kadar her kademede yürütülen bütün çalışmalar sizler içindir. Aramıza hoş geldiniz, sefalar getirdiniz’’ dedi. Erzincan Üniversitenin maddi ve manevi yapısının ortak aklın ve sağlam bir dayanışmanın eseri olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Çapoğlu, “Bu süreçte büyük destek ve himayelerini gördüğümüz Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza şükranlarımız sonsuzdur. Bakanlarımıza, işlemlerimizin aksamadan yürümesinde emeği geçen ilgili bürokratlara, Ankara’yı bize yakın kılan ilimiz siyaset emektarlarına teşekkürlerimizi arz ederiz. Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı ve Erzincan Sanayici ve İşadamları Derneği’nin başkan ve yöneticilerine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

   Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da, konuşmasında, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin kuruluşunda Başbakan Binali Yıldırım’ın büyük emekleri olduğunu ifade etti. Birçok üniversite fakültesinin bakanlar kurulu kararıyla kurulurken, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesinin kanunla kurulduğunu anımsatan Bakan Yılmaz, “Çünkü Başbakanımız o zaman Ulaştırma Bakanıydı, imzalayarak verdiği gün ben bizzat şahittim.  Bu üniversitede iki harç arasına iki taş taş üstüne konulduysa bilin ki bunda Binali Yıldırım’ın büyük katkısı var. Vefa denilince Binali Yıldırım, tevazuu denilince Binali Yıldırım, fedakarlık denilince Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanımızla birlikte Allah yolunuzu açık eylesin” dedi. Ülkemizi zengin insanları mutlu yapmak istediklerini bunun da ancak eğitimle başarılabileceğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, 186 Üniversitede, 7 milyon 800 bin öğrenciye 150 binin üzerinde akademisyenle yükseköğretim vermeye çalıştıklarını belirterek, “Yatay büyümeyi sağladık, dikey büyümeye yöneliyoruz. İnşallah bundan sonra da kaliteli bir eğitim yolunda üniversitelerimiz adımlarını atacak. Üniversitelerin birbirinden farklı olmasını istiyoruz, yöresiyle bütünleşecek şekilde olmasını istiyoruz. Önümüzdeki dönem saflaşma ve kaliteyi daha fazla artırma dönemi olacaktır. Kalitede fırsat eşitliği sağlayan eğitim değişmez hedefimizdir, bu yolda önemli mesafe aldık” dedi.

   Daha önce birçok Üniversitenin akademik yıl açılışlarına katıldığını anımsatarak konuşmasına başlayan Başbakan Binali Yıldırım,Bugün baba ocağında, memleketimdeyim, Erzincan’dayım. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesindeyim. Bu bana ayrı bir heyecan, ayrı bir mutluluk veriyor” diye konuştu. Üniversite ziyaretlerinden, gençlerle karşılaşmaktan keyif aldığını dile getiren Yıldırım, geleceğe hazırlanan öğrencilerin heyecanını görmenin kendisini gençlik yıllarına götürdüğünü söyledi.

  Göreve başladıklarından bugüne Türkiye’nin her alanda çok büyük yol kat ettiğini, büyük reformlar gerçekleştirdiğini kaydeden Yıldırım, “Bir ülke sadece büyük yatırımlarla. altyapı tesisleriyle, fabrikalarla kalkınmıyor, gelişmiyor. İnsan yetiştiremiyorsanız, elinizdeki gücün bir anlamı yok” şeklinde konuştu. Ülke nüfusunun yüzde 16,5’inin gençlerden oluştuğuna dikkati çeken Başbakan Yıldırım, gençlere ilk günden beri hep güvendiklerini ve inandıklarını, Ülkemizin gençlerin dinamizmine, heyecanına ihtiyacı olduğunu belirterek, göreve geldikleri andan itibaren gençlerin önündeki zorlukları birer birer ortadan kaldırdıklarını dile getirdi. “Hükümet olarak gençlerimizin, öğrencilerimizin önünü açmak ve onların en donanımlı şekilde yetişmesini sağlamak en önemli hedeflerinin başında geldiğini vurgulayan Yıldırım, “Bugün Türkiye’de ilk, orta, lise, üniversitelerle beraber 25 milyon civarında öğrencimiz var. Öğrencilerimizin en iyi şekilde yetişmesi, Türkiye’yi daha ileri, daha farklı noktalara taşıması en büyük, hedefimizdir. Bu yüzden ille de eğitim, öğretim diyoruz. Biliyoruz ki eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır” diye konuştu.

   Yıldırım, Türkiye’de 2002’de 76 üniversite bulunduğunu, bu rakamın 186’ya çıkarıldığını, 7 milyon 800 bin öğrencinin, bu eğitim yuvalarında geleceğe hazırlandığını söyledi. Üniversitelerin akademik, bilimsel ve sanat çalışmalarıyla hem bulunduğu şehre, hem ülkesine hem de evrensel kültüre değer katan kurumlar olduğunu belirten Yıldırım, 2006 yılında açılan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin geçen 11 yıl içinde büyüdüğünü söyledi. Üniversitenin şu an kurulu bulunduğu alanın taş ve toprak olduğunu anımsatan Yıldırım, “Buraya kampüsü yapalım mı, yapmayalım mı” diye konuşurken, “Burası uzak. Şehrin merkezinde… Erzincan küçük bir yer, üniversitesi de o kadar olsun” diyenlerin olduğunu aktardı. Bu işin ufuk ve vizyon işi olduğunu dile getiren Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “”Eğer o şekilde karar verseydik bugün doğuda bir dünya üniversitesine sahip olamayacaktık. Bugün burada yaklaşık 24 bin gencimiz eğitim görüyor. 6 fakülteyle çıktığı yolda 10 fakülteye yükseldi. 11 meslek yüksekokulunu bünyesinde barındırıyor. Üniversitemiz, bünyesindeki çeşitli araştırma merkezlerinde, rehberlik, psikolojik danışmanlıktan, kadın çalışmalarına kadar birçok konuda araştırma gerçekleştiriyor. Üniversitemizde, sanayi-kamu-üniversite işbirliğinin çok güzel örneklerini görüyoruz. Erzincan’ın coğrafi özelliğinden dolayı, endemik bitki zenginliği, yani bölgeye özgü çeşitlilik çok fazla. Yeni kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uygulama Araştırma Merkezinde bu potansiyel, insan sağlığına, bilhassa dermansız dertlerin tedavisine yönelik çalışmalar için değerlendirilecek.”  Üniversitenin daha önce bir kültür ve kongre merkezini eksikliği olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Hocamızla değerlendirdik, müzakere ettik. O zaman dedik ki ‘Bir kongre merkezi yapalım ama bunu oldukça kapsamlı, heybetli yapalım. Sadece üniversitemizin değil, Erzincan’ın da kullanacağı, ulusal, uluslararası toplantıların yapılacağı bir mekan olsun.’ 13 bin metrekarelik toplam alanı olan işte bu kongre ve kültür merkezi ortaya çıktı.” şeklinde konuştu

   Erzincanlıların gönlünde taht kuran Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın adını bu üniversitede, kongre ve kültür merkezinde yaşatmak istediklerini ve adını bu merkeze verdiklerini aktaran Yıldırım, Büyükkasap’ın eşinin de bu açılışta kendileriyle beraber olduğunu dile getirdi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin daha da gelişeceğini ve büyümeye devam edeceğini belirten Yıldırım, sadece yurt içinde değil yurt dışında da marka üniversite olma özelliğini artırarak sürdüreceğini söyledi. 15 yıllık istikrar döneminde Türkiye’nin bütün şehirlerinde hayatı kolaylaştıracak, yaşam kalitesini artıracak önemli işler yaptıklarını anlatan Başbakan Yıldırım, Erzincan’ın da büyüyen, gelişen kentlerimizden biri olduğunu ifade etti ve şöyle konuştu: “15 yılda Erzincan’ın çehresi değişti. Yollar, hastaneler, okullar, tarımsal faaliyetlerdeki destekler ve sosyal destekler, yeni yurtlar… Bugün ilimizde 14 tane yurt var. Yurt ihtiyacı olmayan ender üniversitelerden bir tanesi. Öğrenci için en önemli konuların başında barınma gelir. İşte bu imkan da Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde mevcuttur. Bu 14 yurdun 12’si son 10 yıl içerisinde açıldı. 2002’de Erzincan genelinde sadece 14 kilometre bölünmüş yol vardı. Bugün ne kadar, 346 kilometre. 14 kilometreden 346 kilometreye. Havayoluyla Erzincan’a erişmek mümkün değildi. Ara ara yapılan seferlerle bir yılda sadece 8 bin ziyaretçi gelebiliyordu. 2016 itibarıyla 306 bin ziyaretçi geldi havayoluyla. Çok güzel bir terminalimiz var, kendine özgü mimarisiyle dikkat çekiyor. Erzincan doğal gazla, kayak merkeziyle, bilişimle, TOKİ’yle, konutlarla buluştu. Erzincan’a birçok hizmeti kazandırdık.”

   Yatırımların sadece Erzincan’la sınırlı olmadığını, yurdun diğer tüm şehirlerine yayıldığını ifade eden Yıldırım, 780 bin kilometrekare vatan toprağının her karışında hizmetimiz mevcut. Allah’a çok şükür.” diye konuştu.  Üniversite büyüdükçe, şehir büyüdükçe Türkiye’nin büyüdüğünü ve kalkındığını belirten Yıldırım, gece gündüz çalışarak, akıl ve alın teri dökerek durmadan, yorulmadan güçlü Türkiye’yi güçlü Erzincan’ı inşa ettiklerini söyledi. Üniversitelerin akademik, bilimsel, sanat çalışmalarıyla hem bulunduğu şehre hem de ülkeye değer kattığına vurgu yapan Yıldırım, “Biz, gençlerimizin bilim, kültür ve sanatta zenginleşmelerini, ayrıca ülkemizi de zenginleştirmelerini istiyoruz. Üniversite gençliğinin Türkiye’nin hedeflerine cevap verecek donanımlı, öz güvenini kazanmış, muhakeme yeteneğini geliştirmiş, analitik düşünen bireyler olarak yetişmesi için üniversitenin en temel önceliği, özelliği olmalıdır. İnanıyorum ki Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinden Türkiye’nin geleceğine damga vuracak nice bilim, kültür, siyaset adamları yetişmeye devam edecek. Bu uğurda çaba gösteren üniversitemizin saygıdeğer hocalarına, yöneticilerine şükranlarımı sunuyorum” dedi. Konuşmasının sonunda, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin 2017-2018 akademik yılının açılışı ile Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinin Üniversitemize ve Erzincan’a hayırlı olmasını diledi.

   Açılış ve Törenden Notlar:

  • Konuşmaların ardından Başbakan Yıldırım, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi merhum Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap’ın eşi Gülten Büyükkasap’a, üzerinde eşinin fotoğrafının yer aldığı plaket takdim etti.
  • Rektör Prof. Dr. İlyas Çapoğlu Başbakan Binali Yıldırım’a tablo hediye etti.
  • Programda Prof. Dr. Gürbüz Erdoğan tarafından üniversitenin 2017-2018 akademik yılının açılış dersi yapıldı.
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yıl Açılışında, üniversitenin “Anadolu’da Bir Dünya Üniversitesi” adlı tanıtım filmi izlendi. Daha sonra Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini anlatan video yansıtıldı.

Loading

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email