12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yıldönümünde “İstiklal Marşında Dini ve Milli Motifler” Konferansı

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü münasebetiyle Üniversitemiz ve Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi, Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü, Erzincan Gençlik ve Spor Müdürlüğü ve Erzincan Diyanet İşleri Başkanlığı Erzincan Müftülüğü işbirliği, Türkiye Yazarlar Birliği  ile “İstiklal Marşında Dini ve Milli Motifler” konferansı düzenlendi.

Online olarak gerçekleşen  konferansta Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kafkasyalı konuşmacı olarak yer aldı. Prof. Dr. Ali Kafkasyalı,  program amacının, istiklal azminin ve milli mücadele ruhunun ifadesi olan İstiklal Marşı’nın yazılışının yüzüncü yılında, yerli ve yabancı şer güçlerin Türkiye Cumhuriyetinin dört bir yandan kuşatmaya çalıştığı bu günlerde bir daha idrak etmek olduğunu belirterek konuşmasına başladı. Konferansta Birinci Dünya Savaşı öncesi Osmanlı sınırları ile Misak-ı Milli sınırlarını belirten haritalar gösteren Kafkasyalı, tarihi olayları ve coğrafyayı bilmeden eserlerin anlaşılamayacağına dikkat çekti. İstiklal Marşı’nda bize verilen mesajları detayları ile açıklayan Prof. Dr. Ali Kafkasyalı, M. Akif Ersoy’un dizelerinde milli mücadele ruhunun anlam bulduğunu belirterek, M. Akif gibi şairin özellikle gençler tarafından çok iyi tanınması gerektiğini vurguladı.